• Onderdeel van Rijrelaxed Nederland
 • Over ons

  De FEM-rijopleiding is ontwikkeld door Jan Voerman. Sinds eind jaren tachtig is hij gespecialiseerd in de hulp aan mensen met rijangst, en in de hulp aan rijles-leerlingen die bij hun eigen rijschool tegenbonoverkomelijk lijkende problemen aanlopen. Bijna allen zijn vrouwen, de echte fobische rijangst en de rijangst als gevolg van een ernstig ongeval niet meegerekend. Die komt net zo goed bij mannen voor.

  Jan Voerman ontdekte dat deze ‘primaire rijangst’ bij de meesten nooit zou zijn ontstaan, als deze rijbewijsbezitsters op een andere wijze rijles zouden hebben gehad.
  Voor veel vrouwen bleek de lesmethodiek van de huidige rijopleiding helemaal niet bij hen te passen.
  De meesten voelden zich al tijdens het lessen daar niet erg prettig bij. De drempel om vervolgens zelfstandig te gaan rijden was bij veel van hen ook veel hoger dan bij mannen het geval is: een aantal jonge vrouwen haakte direct al volledig af. Dat de rijopleidingmethodiek eigenlijk voor alle vrouwen héél anders in elkaar zou moeten steken, kan je lezen in het stuk dat je via de homepage kunt aanklikken.

  De introductie van de FEM-rijopleiding is een initiatief van Jan Voerman en het opleidingsinstituut RijRelaxed Nederland, gespecialiseerd in rijangst.
  FEM Rijopleiding streeft er naar dat zelfstandige rijscholen in heel Nederland de FEM-rijopleiding als de standaard rijopleiding voor vrouwen kunnen aanbieden.
  Ook zijn wij op zoek naar fondsen om vervolgens wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken naar de meest ideale rijopleiding voor vrouwen.

  Inschrijven

  Benieuwd naar de mogelijkheden bij FEM Rijopleidingen? Bezoek onze inschrijfpagina en schrijf je vandaag nog in!

  Waarom een andere opleidingmethodiek?
  Mannen en vrouwen zitten gemiddeld genomen nogal verschillend in elkaar, alleen al in hun brein en hormonaal. Dat weet iedereen zo langzamerhand wel. Vooral als het gaat om ruimtelijke zaken, om het leren bedienen van technische dingen en om de ‘sociale codes’ ten opzichte van elkaar en in een groep, zijn die verschillen er meestal overduidelijk.
  En laat het bij het leren autorijden nou voorál om dat ruimtelijk begrip gaan, en om een stuk techniek te leren bedienen en aanvoelen! En niet te vergeten: om ‘het spel in de groep’ te gaan begrijpen, je eigen rol daarin weten en durven te spelen. Vrouwen hebben gemiddeld meer dan mannen de neiging anderen te willen ‘pleasen’, en last van schuldgevoel.

  Eigenlijk is het daarom raar als er maar één soort rijopleiding zou zijn. Toch was dat tot voor kort zo!
  De traditionele rijopleiding is van oudsher meer op de mannelijke dan vrouwelijke eigenschappen gegroeid tot wat het nu is, zonder dat men dat besefte. Hetzelfde geldt voor de nog recentelijk ontwikkelde RIS, de Rijopleiding In Stappen. Minder risicovol gedrag bij jonge rijbewijsbezitters was steeds het grote doel. En zoals iedereen weet: was het uitgangspunt dan dus vooral. . .de jonge mannen!

  Bij de FEM-rijopleiding voel je je lekkerder doordat . . . .
  Je bij je eerste lessen niet direct alles tegelijk hoeft te doen en voor de leeuwen wordt geworpen. Zo schakelt en koppelt de FEM-instructeur voorlopig nog een tijdje voor jou. Zodat jij je volledig kunt concentreren op het bewust ruimtelijk gaan kijken en begrijpen. Het Visueel Informatie Management noemen we dat in de FEM.
  Jou véél duidelijker wordt gemaakt hoe je in moeilijke situaties op tijd begrijpt wat je begrijpen moet, daarmee leert altijd het overzicht te houden en niet door onverwachte problemen te worden verrast.
  Je FEM-instructeur direct al in jouw eerste FEM-les jou begint te helpen om een goed gevoel van controle over de auto te krijgen. Met speciale aandacht voor een ontspannen stuurtechniek en een goede koerskijktechniek.

  De FEM jou over dit alles héél veel meer inzicht weet te geven dan in alle andere lesmethodieken bij elkaar het geval is; dat valt steevast iederéén op die al eens elders gelest heeft.
  De FEM-rijopleiding je desondanks niet meer lessen kost dan een andere lesmethodiek, waarschijnlijk zelfs wat minder doordat je makkelijker slaagt.
  Een FEM-opgeleide rijbewijsbezitster véél beter dan de gemiddelde autobestuurder weet waarmee zij bezig is: in haar kijkstijl, in haar rijstijl en in hoe zij haar medeweggebruikers haar wensen of plannen duidelijk maakt. Waardoor het allemaal soepeler, veiliger en relaxter verlopen kan.